انواع مبدل حرارتی کدام اند؟
انواع مختلفی از مبدلهای حرارتی وجود دارند، که هرکدام بر اساس نوع فرآیند حرارتی و شرایط کاری خاص در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند در ادامه به انواع آن می پردازیم.
1. مبدل حرارتی صفحهای:
این مبدل ها مانند مبدلهای حرارتی پوسته و لوله عمل میکنند و از یک سری صفحات روی هم به جای لوله استفاده میکنند. مبدل های حرارتی صفحه ای معمولاً بسته به کاربرد و سیالات مورد استفاده لحیم کاری یا واشر می شوند که به آن ها مبدل حرارتی صفحه ای واشر دار (گسکت دار) می گویند. ساختار مرتب و جنس فولاد ضد زنگ، آنها را به گزینه ای ایده آل برای استفاده در صنایع مختلف تبدیل می کند. برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه مبدل حرارتی صفحه ای مراجعه نمایید.
2. مبدل حرارتی پوسته و لوله:
مبدل های حرارتی پوسته و لوله از تعداد زیادی لوله کوچک تشکیل شده اند که درون یک پوسته استوانه ای قرار دارند. لوله ها با استفاده از یک دسته لوله یا "پشته لوله" در داخل سیلندر قرار می گیرند که می تواند دارای صفحات لوله ثابت (به طور دائم به بدنه ثابت شود) یا در مورد مبدل های حرارتی یک پشته لوله شناور که به لوله اجازه می دهد منبسط شود و یا با شرایط گرمای مختلف منقبض می شود و همچنین اجازه می دهد دسته لوله به راحتی برای سرویس و نگهداری جدا شود. مبدل حرارتی روغن نوعی مبدل پوسته لوله است که اساس کار آن انتقال آب و روغن به عنوان ماده خنک کننده و خنک شونده می باشد. برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه مبدل حرارتی پوسته و لوله مراجعه نمایید.
3. مبدل حرارتی هوا خنک:
مبدلهای حرارتی خنکشونده هوا معمولاً در وسایل نقلیه به عنوان سیستم رادیاتور خودرو مورد استفاده قرار می گیرند. این مبدل ها شامل تجهیزات دفع حرارت می باشند که در آن گرمای اضافی فرآیند به اتمسفر دفع می شود و بر اساس اصل همرفت و رسانایی عمل می کنند تا گرما را از سیال فرآیند به هوا پراکنده کنند. سیال فرآیند از لوله ها عبور می کند و جریان هوا از روی لوله ها عبور می کند تا گرما را از بین ببرد. جریان هوا توسط فن های نصب شده روی دستگاه ایجاد می شود و می تواند مواد شیمیایی یا هر سیال انتقال حرارت دیگری را خنک یا متراکم کند. برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه مبدل حرارتی هواخنک مراجعه نمایید.
4. مبدل حرارتی بریزینگ:
مبدل حرارتی درونریختی با بریزینگ، یک وسیله است که برای انتقال حرارت بین دو محیط مورد استفاده قرار میگیرد و به صورت داخلی در سازهها یا دستگاههایی که نیاز به کنترل حرارت دارند، جای داده میشود. این مبدلهای حرارتی معمولاً از جنس فلزات مقاوم در برابر حرارت مثل آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ ساخته میشوند.
بریزینگ یا درونریختی به معنی جایگذاری و اعمال این مبدل درون سازهها یا تجهیزات مختلف است. این روش معمولاً برای کاهش اندازه و وزن و همچنین افزایش کارایی و کارایی سیستمهای حرارتی استفاده میشود، زیرا مبدل حرارتی به طور مستقیم در سازه قرار داده شده و از فضای کمتری استفاده میکند.
با استفاده از مبدل بریزینگ، امکان انتقال حرارت به طور موثرتر، سریعتر و با کاهش انرژی از دست رفته وجود دارد، که این موارد در بسیاری از صنایع مختلف از جمله خودروسازی، صنایع الکترونیکی و ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد.